Landelijk thema ‘Iconen en Symbolen’

De Open Monumentendag 2016 staat in het teken van het thema ‘Iconen & Symbolen’. Daarmee wordt verwezen naar beelden en tekens met een extra bijzondere betekenis. In de monumenten zie je ze overal, binnen en buiten, in ornamenten, in reliëfs in schilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in woongebieden, zoals kerktorens, molens, statige boerderijen, stations, schoorstenen en borgen.

Monumenten staan stuk voor stuk symbool voor onze cultuur, nauw verbonden met onze individuele en nationale identiteit. Daarmee past het thema heel mooi bij deze jubileumuitgave van de Open Monumentendag. Vele monumentale toppers of iconen van de afgelopen 30 jaar Open Monumentendag zullen ook nu open zijn. Met historische en hedendaagse symbolen en iconen wordt aandacht gevraagd voor zeer uiteenlopende gebouwen, maar ook voor accenten in het (straat)landschap en iconen en symbolen in de monumenten zelf.

Op diverse locaties zijn er schilderijen en andere voorwerpen te zien, waar het thema ‘Iconen en Symbolen’ tot uitdrukking komt, wordt er uitleg gegeven over het monument en vinden er op verschillende locaties rondleidingen plaats. Voor onze geschiedenis belangrijke personen zijn ook ‘Iconen’. In en rond veel monumenten, zoals in de kerken, maar ook op de begraafplaatsen en met name op de grafmonumenten, zijn veel symbolen te zien. De informatie daarover wordt met belangstellenden gedeeld.

Gaat u mee op zoek naar de symbolen? De deelnemende monumenten in Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde openen hun deuren speciaal voor U!