Welkom op de website van Open Monumentendag Hoogezand-Sappemeer 2016

De Open Monumentendag 2016 vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september. Dit jaar bestaat de Open Monumentendag 30 jaar en het is ook de 30e keer dat het comité Hoogezand-Sappemeer dit evenement organiseert. Het is ook de 1e keer om dat samen met een buurgemeente te doen.


    Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde slaan de handen ineen!

Met het oog op de komende herindeling tussen de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde, heeft de gemeente Menterwolde toenadering gezocht tot het comité Hoogezand-Sappemeer. Het gevolg is: voor het eerst een samenwerking tussen beide comités. Dit initiatief krijgt waardering van de beide gemeenten, maar ook van de deelnemende monumenthouders uit Menterwolde.Het Comité, inmiddels uitgebreid met mensen uit Menterwolde, bestaat uit enthousiaste vrijwilligers die al maanden met de voorbereiding bezig zijn voor een gevarieerd programma.


    Programma

Dit jaar nemen in Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde meer dan 30 monumenten deel aan de Open Monumentendag. Naast het comité zijn ook juist de monumenthouders druk bezig met de voorbereiding om tijdens het weekend van 10/11 september weer goed voor de dag te komen met informatie over en de activiteiten in het eigen monument. Op diverse locaties zijn er schilderijen te zien, waar het thema ‘Iconen en Symbolen’ tot uitdrukking komt; er wordt uitleg gegeven over het monument en op verschillende locaties vinden er rondleidingen plaats.
 De website

Ook in 2016 geeft de website informatie over de datum/data, het landelijke thema en een overzicht van alle monumenten/monumenteigenaren, die meedoen aan de Open Monumentendag. Elk monument heeft een eigen pagina met informatie over het monument, specifieke activiteiten, openingstijden en foto’s. Er is een kaart van het grondgebied van de gezamenlijke gemeenten met de deelnemende monumenten en er zijn routes aangegeven. Die kunt u volgen maar u kunt natuurlijk ook uw eigen route maken langs de monumenten die u graag bezoekt.

    Openingsavond op vrijdag 9 september

Zoals elk jaar gebruikelijk vindt op de vrijdagavond voor de Open Monumentendag, de officiële opening plaats. De R.K. Sint Willibrorduskerk aan de Noorderstraat 152 in Sappemeer is op 9 september onze openingslocatie. Tijdens deze avond vertelt onder andere, mevrouw Aafke Holman, kunstenaar, hoe zij er toe gekomen is om de teksten van de Psalmen uit het Bijbelboek met verschillende kleuren verf in aquarellen uit te beelden. De 150 Psalmen zijn door haar ‘in kleur vertaald’. Iedereen is van harte welkom tijdens de openingsavond.


    Landelijke ontwikkelingen

Open Monumentendag is uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Nederland en is hét instrument geworden om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. Met ingang van 2016 is de BankGiroLoterij als een van de (hoofd)sponsoren betrokken bij de landelijke Stichting Open Monumentendag. Dit is terug te zien in het nieuwe logo.

Wij wensen u veel plezier bij uw bezoek aan onze website en aan de monumenten. Het Comité Open Monumentendag Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde,
Alex Kampinga (voorzitter), Harmannus Horlings (secretaris), Nel de Boer, Annemiek van Teerns, Anita Hoppentocht, Henk de Groot, Rowin Penning en Greet Marcus