Kunst & Ambacht is het thema van Open Monumentendag 2015

12 en/of 13 september 2015

Met Kunst & Ambacht staan tijdens Open Monumentendag in Hoogezand-Sappemeer de kunst en het ambacht centraal in en rond de monumenten. Er zijn veel voorbeelden waarin kunst en ambacht samenkomen.

Er is volop aandacht voor het monument zelf, maar deze keer vooral ook voor de toegepaste kunst die daarin te zien is, zoals de schilderkunst, grafiek, beeldhouwkunst, kunstnijverheid, letteren en muziek. Tegelijkertijd worden ook de resultaten van ambachtelijk werk in en rond het monument belicht: het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het metselwerk, de betimmeringen, glas-in-lood. Ook de 'werkstukken' van de orgelbouwer, de smid, de scheepsbouwer, de timmerman, klokkenmaker, wijngaardenier en hovenier worden niet vergeten.

Bij gebouwen waar representatie een belangrijke rol speelt is de kunst rijk vertegenwoordigd en krijgt het decoratieve ambachtswerk een bijna exclusieve status; of het nu particuliere woonhuizen, religieuze monumenten, openbare gebouwen, winkels of kantoren zijn. Bij de meer sobere gebouwen en vooral het industrieel erfgoed, waar de indeling en inrichting bijna alleen maar utilitair is, is de link met ambacht volop aanwezig. Denk maar aan smederijen, werkplaatsen, stationsgebouwen of boerderijen.

Er is geen betere plek denkbaar, waar zoveel verschillende vormen van ambacht, zowel oude als hedendaagse, samenkomen en te zien zijn dan bij monumenten.

Op deze Open Monumentendag valt het allemaal samen en krijgt Kunst en Ambacht ruim baan. Kunstenaars en vaklieden tonen hun kunnen, de open monumenten krijgen speciale aandacht en vertellen hun verhalen aan bezoekers.

De monumenteigenaren in Hoogezand-Sappemeer hebben, ieder op zijn of haar eigen wijze, kunst en/of ambacht volop ruimte gegeven in en bij hun monument. U kunt het meemaken, horen, bekijken, voelen, proeven, doen, zien kortom ERVAREN.


    WELKOM bij de open monumenten!